"Narkkarit ovat itse elämäntapansa valinneet, kaikki lähtee kotoa ja yhteiskunnalle tulisi halvemmaksi jakaa nisteille viimeiset piikit"

07.08.2022

"Narkkarit ovat itse elämäntapansa valinneet, kaikki lähtee kotoa ja yhteiskunnalle tulisi halvemmaksi jakaa nisteille viimeiset piikit"

Ihmisten ilkeät ja ajattelemattomat lausahdukset kertovat usein (tyhmyyden lisäksi) oikean tiedon puutteen vuoksi aiheen ymmärtämättömyydestä.

Näitä totuuksia toivoisin että ihmiset ymmärtäisivät:

Huumeriippuvuus on sairaus, ei valinta.

- Riippuvuussairaus ei ole valinta, vaan se johtuu aivojen välittäjäaineiden häiriöstä ja neurokemiallisesta reaktiosta päihteeseen.

- Huumeriippuvuus on sairaus, josta on mahdollista toipua, mikäli saa oikea-aikaista, yksilöllistä, sekä riittävää apua ja tukea. 

- Huumeriippuvuussairauden oireita ovat mm. muuttunut persoonallisuus ja pakonomainen tarve käyttää aineita, vaikka tietää sen johtavan kärsimykseen ja kuolemaan. Nämä oireet häviävät, kun sairastunut saa apua ja toipuu.

Älä siis sekoita riippuvuuteen sairastuneiden mahdollista huonoa käytöstä ja rikollisuutta käyttäjän omaan persoonaan tai omiin valintoihin, sillä ne johtuvat useimmiten riippuvuussairauden oireista sekä päihteistä.

- Huumeriippuvaiset ovat ihan tavallisia ihmisiä, jotka ovat sairastuneet vakavasti.

- Huumeriippuvuus ei johdu kasvatuksesta tai sen puutteesta.

- Alttius riippuvuussairauden puhkeamiselle ei näy päällepäin ja siksi se on shokki sairastuneen läheisille kun tavallisesta nuoresta muuttuu lyhyessä ajassa hyvin, hyvin sairas ihminen.

Me läheiset rakastamme huumeriippuvuuteen sairastuneita läheisiämme ja toivomme heidän toipuvan, vaikka epätoivon hetkinä saatamme joskus toivoa kuolemaakin helpottamaan, sillä sairauden oireet ja kärsimys on niin sanoinkuvaamattoman järkyttävää, hoitoon on niin vaikea päästä, eikä oikea-aikaista ja riittävää apua meinaa saada mistään.

Me luulimme että kyllä yhteiskunta auttaa, jos riippuvainen haluaa apua sairauteensa.
Nyt tiedämme että se ei läheskään aina pidä paikkaansa.

Vaikka itse pystytkin hallitsemaan päihteiden käyttöäsi, ymmärräthän että toisilla päihde laukaisee hengenvaarallisen sairauden.

Älä tuomitse ihmistä sairaudesta, jota se ei ole itse valinnut, vaan osoita ymmärrystä, myötätuntoa ja lähimmäisen rakkautta.

En tiedä kumpi maailma on julmempi: käyttäjien sairas maailma. Vai maailma jossa yhteiskunta ei auta sairastunutta, vaikka voisi.

Jos itse tai läheisesi sairastuisi, -kuinka toivoisit sinua kohdeltavan ja millaista apua ja hoitoa toivoisit saavasi?