Olisiko korkea aika kuunnella toipuneita käyttäjiä sekä huumeidenkäyttäjien läheisiä?

11.03.2021

Entisen huumeidenkäyttäjän, Pasi Tuomailan kynästä:


Jos nyt käyttäisin huumeita tänään ja jäisin kiinni niin saisin rangaistuksen riippuen siitä, minkä verran minulla on hallussa sillä hetkellä ja mitä huumausainetta.
Rangaistus olisi joko sakko, ehdollinen tai ehdoton vankeustuomio. Ja varmuudella H-merkintä.

Jos minut pysäytettäisiin liikenteessä ja olisin käyttänyt alkoholia, huumausaineita tai päihdyttäviä lääkkeitä niin se olisi alkorattijuopumus/ huumerattijuopumus ja saisin siitä rangaistuksen, koska rikon lakia. Teen päihdetyötä ja varmasti menettäisin työpaikkani enkä kyllä enää ilkeiskään tehdä tämän alan töitä.

Jos olisin vartija, niin minkä takia en menettäisi esim vartijan työtäni kun rikon lakia käyttämällä huumausaineita? Eikös siinä ammatissa pidä olla nuhteeton tausta? Miksi minulla pitäisi olla oikeus käyttää "viihdekäyttönä" vaan "vähän silloin tällöin" vaan kannabista ja extasya ja ja ja ... koska olen vartija! Koska olisin luottamusta herättävässä ammatissa!

Jos käyttäsin huumausaineita, niin miksi se ei saisi vaikeuttaa pääsyä hoitoalan töihin jossa vastuullani olisi ihmishenkiä tai kuljetusalalla jossa vaarantaisin muita tiellä liikkujia?

Jokainen joka rikkoo lakia käyttämällä laissa kiellettyjä huumausaineita tietää, että siitä on seurauksia, myös mm. vartija, lähihoitaja, sairaanhoitaja, psyk.sairaanhoitaja, lääkäri, päihdetyöntekijä, poliisi ja näille aloille opiskelevat.

Kuka sitten puolustelee huumeidenkäyttöään?
Lähes poikkeuksetta päihderiippuvainen itse puolustelee, selittelee ja kieltää ongelman.
Kuuluu valitettavasti sairauden luonteeseen.
Päihderiippuvainen on yleensä viimeinen joka myöntää ongelmansa. 

EI se, että sinulla tai minulla on H-merkintä, sakkotuomio, ehdollinen tuomio, ehdoton tuomio EI tosiaan ole esteenä hoitoonpääsylle tai millään tavoin ihminen EI leimaudu vaan se on seurausta omista valinnoistaan jotka on tehnyt.

Tässä vaiheessa ihminen on käyttänyt hyvän aikaa, hyvin harva tai kukaan ei jää kiinni ensimmäisellä kertaa!

Päihderiippuvuus sairautena kun tuhoaa ja lopuksi tappaa ihmisen ennenaikaisesti.

Ihmisen kuuluukin kantaa vastuunsa tekemisistään, myös päihderiippuvaisen.

Näillä monesti yli liioitelluilla tarinoilla yritetään saada sympatiat, oikeutus omalle huumeidenkäytölle ja ajaa päihdemyönteistä ja huumeidenkäyttöä tukevaa kulttuuria yhteiskuntaamme.

Itse olen saanut sakkotuomioita, ehdollisia ja ehdottomia vankeustuomioita huumeidenkäytön seurauksena, huume/alkoratteja, huumeiden hallussapidosta, huumeiden käyttörikoksista, viimeisimmästä tosin on jo aikaa liki 10 vuotta ja takana useita huumekatkoja, päihdehoitoja, vankilatuomioita, sairaalareissuja ym...

Taustastani huolimatta ja ehkä suurin syy kuitenkin on se että en käytä alkoholia, huumausaineita tai päihdyttäviä lääkkeitä vaan olen raittiina (8,5 vuotta) enkä muutenkaan riko lakia.

Minulla ei ole mitään ikuista leimaa joka estäisi työn teon tai ns. normaalin elämän.
Teen tänä päivänä yhteistyötä mm. lastensuojeluasiakkuudessa olevien /lastensuojelulaitosten kanssa, poliisien, vankilaviranomaisten, sosiaalitoimistojen kanssa eli kaikki ovet auki.

Tässä kaikessa on kyse tahdosta, moraalista ja siitä, minkälaista kulttuuria me luomme ja tuemme yhteiskunnassamme. Olisiko korkea aika kuunnella myös oman kokemuksen omaavia, toipumiskeskeisissä tuloksellisissa hoidoissa työtä tekeviä ja myös huumeidenkäyttäjien läheisiä?

Pasi Tuomaila, Avominne päihdeklinikka Lahti