Riippuvuussairauden oireiden ymmärtäminen ja tunnistaminen

10.03.2021

On todella vaikeaa selittää lyhyesti sellaiselle henkilölle joka ei vielä ymmärrä tai ei ole addiktina tai läheisenä itse kokenut, mitä päihderiippuvuus on.
Alla erään ryhmämme äidin kirjoittama kuvaus aiheesta:


"Kaikki addiktit kokevat olevansa hyljeksittyjä ja ulkopuolisia, vaikka todellisuudessa heillä olisikin rakastavat vanhemmat ja ystäviä jotka välittävät. Se johtuu tunne-elämän sairaudesta, joka on osa riippuvuussairautta.

Riippuvuuteen sairastuneet kokevat ikävät asiat voimakkaammin ja heillä on synnynnäisesti heikompi itseluottamus kun ei-riippuvaisilla, riippumatta kasvuolosuhteista, kokemuksista ja yhteiskuntaluokasta. Syyttämällä päihteiden käytöstään muita, kuten vanhempiaan, yhteiskuntaa tms. addikti puolustaa ja oikeuttaa käyttöään, eikä ota vastuuta omasta elämästä ja valinnoistaan. Päihderiippuvainen ei usein itse edes ymmärrä, miksi hän käyttäytyy kuten käyttäytyy.
Pahaan oloon ja ahdistukseen pitää löytää joku tai jokin, ketä syyttää.

Päihderiippuvuussairaus ei kuitenkaan ole kenenkään syy, joillakin ihmisillä vain sattuu olemaan alttius sairastua aineriippuvuuteen, joka vahvistaa jo olemassa olevaa tunne-elämän sairautta.

Ilman päihteitä nämä ihmiset kykenevät paremmin hallitsemaan tunne-elämän oireitaan, mutta käyttäessään aineita, häviää kaikki elämän hallinta ja tilalle tulee pakonomainen tarve käyttää aineita hinnalla millä hyvänsä.

On myös tärkeä ymmärtää, että vaikka päihdesairauden yleispiirteet ovat sairastuneilla samat, niin on olemassa eriasteisia riippuvuuksia. Toiset menevät pohjalle välittömästi, toisilla sairauden syveneminen vie hiukan enemmän aikaa. Kaikilla riippuvuussairauteen sairastuneilla oireet kuitenkin pahenevat ajan myötä.

Riippuvuussairauden oireisiin kuuluu tyypillisesti se, että sairastuneella on tavallaan kaksi persoonaa. Oma persoona, ja päihdepersoona. Päihdepersoona on taitava manipuloija, joka yrittää hyötyä läheisistään tavalla, jossa pyrkii saamaan häntä rakastavat ihmiset mahdollistamaan omaa tuhoaan. Manipulointi tapahtuu monin tavoin, esimerkiksi hakemalla sääliä, selittelemällä, antamalla tyhjiä lupauksia ja vakuuttamalla hallitsevansa käyttöään.
Läheiset, jotka eivät ymmärrä mistä päihderiippuvuudessa oikeasti on kysymys, sairastuvat usein läheisriippuvuuteen ja kuvittelevat uhrautumisen ja rakastamisen pelastavan sairastuneen.

Päihderiippuvuus on sairaus, jota ei voi parantaa rakkaudella, vaikka rakkaus onkin avain jolla omasta sairaudestaan vastuun ottanut toipuja voi pysyä oireettomana. Ennen kaikkea sairastuneen tulee oppia rakastamaan itseään ja ottamaan vastaan rakkautta muilta.

Päihderiippuvuus on myös itsensä kieltävä sairaus, mikä tarkoittaa sitä, että sairastunut kokee, ettei hänellä itsellään ole ongelmaa, vaan kaikilla muilla on ongelma. Jos sairastunut ei ole vielä valmis vastaanottaman apua ja vastuuta sairaudestaan, läheisten on usein pakko pistää välit poikki, etteivät itse menisi hautaan sairastuneen kanssa. Se että läheiset "kääntävät selkänsä", ei tarkoita että oma lapsi hylättäisiin, vaan sitä että vanhemmat antavat viimeisenä oljenkortena vastuun sairaudesta sairastuneelle itselleen, tietäen että vain sairastunut itse voi ottaa vastuun omasta parantumisestaan.

Se on äärimmäisen surullista ja vaikeata. "